poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Pasztet z cukinii

Przez ostatnie dwa tygodnie w mojej kuchni króluje cukinia. Wszystko przez szczodrą ciocię, która obdarowała mnie wielkim workiem tego zacnego warzywa. Tak więc była już cukinia duszona, smażona, pieczona, a la placki ziemniaczane, nawet jajecznica na duszonej cukinii. Zrobiłam tez pasztet z cukinii według przepisu Iwonki. 


Pasztet z cukinii

3 szklanki startej na grubych oczkach cukinii
2 szklanki bułki tartej
20 dag startego żółtego sera
¼ szklanki oleju
1 cebula drobno pokrojona
3 żółtka + 3 białka ubite na pianę
1 łyżka Vegety
szczypta majeranku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Odcisnąć startą cukinię, wymieszać wszystkie składniki przełożyć do keksówek i piec w 180 stop. C ok. 1 godz.
Jak ktoś lubi to można dodać np. jeszcze pieczarki podduszone na maśle albo startą marchewkę ale i bez tego smakuje wybornie.

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Maniu, moja cukinia też zachorowała, jakieś niedorostki, kwiaty opadają bez zawiązków, nie służy dyniowatym Pogórze; to musi być pyszne jedzonko, jadłam tylko cukinię-leczo, i cukinię nadziewaną, zapiekaną; a to jest takie dobre warzywko; pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marysiu wypróbuj pasztet, u mnie w pracy robi furorę :)
      Serdeczności

      Usuń